Vi vasker for hyppigt, og vi opvarmer kvadratmeter istedet for os selv.
Normer og praksisser for, hvornår tøj er rent, og hvornår vi har det 'varmt nok' derhjemme, har ændret sig markant siden 1950erne. Det har blandt andet resulteret i en stigning i ressourceforbrug. 20 husholdninger fra Trekroner og 18 husholdninger fra Viby Sj er i fuld gang med at afprøve ENERGISE udfordringerne, som stiller aktivt spørgsmålstegn ved om vi behøver at vaske så ofte, som vi gør, og om vi behøver at have det så varmt, som vi har det.
Baseline
Efter et indledende besøg, har husholdningerne været i gang med at registrere hyppighed af tøjvask samt detaljer om varmekomfort i dagbøger, og ved hjælp af redskaber, som vi har haft med til dem. Indendørstemperaturen er blevet målt, og det er blevet registreret hvornår varmen er blevet tændt, og hvorfor. Ligeledes er hver tøjvask registreret, med detaljer om vaskeprogram, temperatur og strømforbrug.
Udfordringerne
Ved det andet besøg er husholningerne blevet interviewet i forhold til detaljer i deres vaske- og varmevaner. I Viby Sj besøgte vi hver enkelt husholdning igen, og i Trekroner inviterede vi til fællesmøde. Både i Trekroner og i Viby Sj blev deltagerne bedt om at reflektere over vaske- og varmevaner, samt normer og praksisser knyttet dertil. Slutteligt blev alle deltagere introduceret til de to udfordringer.
Vaskeudfordringen og Varmeudfordringen
Vaskeudfordringen går ud på at vaske halvt så meget som udgangspunktet. Hvis en husholdning vasker 4 gange om ugen, er de blevet bedt om at prøve at strække hvor længe et stykke tøj kan bruges før det vaskes, så der kun vaskes 2 gange om ugen. Vaskeudfordringen kører i fire uger, og er netop startet den 15 oktober.
Varmeudfordringen går ud på ikke at varme sit hjem op til mere end 18 grader i fyringsperioden. Varmeudfordringen kører i fire uger, og starter den 5 november.
Til hver udfordring blev der udleveret en kasse med forskellige tips, tricks og hjælpemidler til at afprøve udfordringerne med.
I December besøgte vi alle husholdninger igen, for at høre om, hvordan det er gået. Vi holdt løbende kontakt med deltagerne igennem ugentlige spørgeskemaer.
Trekroner Viby Sj
Resultater
Det hjælper at skabe tid og rum til at eksperimentere med vaske-og varme relaterede praksisser og rutiner, særligt når sociale normer omkring hvor varmt vi har det, og hvor ofte vi behøver at vaske tøj udfordres:
Deltagerne fra Viby Sjælland (ELL1) reducerede i gennemsnit antallet af ugentlige vaske med godt 35%, fra et gennemsnit på 3,5 vaske om ugen til et gennemsnit på 2,3 vaske om ugen. Til sammenligning reducerede deltagerne fra Trekroner (ELL2) i gennemsnit antallet af ugentlige vaske med lige under 40%, fra et gennemsnit på 4 vaske om ugen til et gennemsnit på 2,5 vaske om ugen.
Denne ændring skete i takt med (og på grund af), at deltagerne ændrede deres vurdering af hvornår tøjet var beskidt nok til at blive vasket, og dermed i takt med at deltagerne tilegnede sig andre eller nye måder at holde tøjet friskt og pænt på.
Blandt deltagerne fra både Viby Sjælland og Trekroner er der sket et fald i indendørstemperaturen i udfordringsperioden i november (sammenlignet med temperaturerne målt i september og oktober). Det er vigtigt at understrege, at den viste graf herunder ikke tager højde for fald i udendørstemperaturene, og det er selvfølgelig væsentligt at notere, at udendørstemperaturen i november var koldere end i september og oktober. Som grafen viser, er det dog centralt at fremhæve, at deltagerne generelt levede med indendørstemperaturer, der var mindst 1 grad koldere, end dem, de ellers havde levet med (og været tilfredse med) under baseline perioden. Skiftet i komforttemperaturerne ses også af nedenstående tabel, som særligt viser en reduktion i den oplevede komforttemperatur i stuen.
Du kan finde mange flere detaljer i vores analyse af de danske ELLs her